Filip De Bruyne

ondervoorzitter AAFV

2de dan Aikikai

Filip is geboren 02 april 1965. Hij is sportief en heeft steeds meerdere sporten beoefend.
Geruime tijd op zoek zijnde naar een krijgskunst die hem aansprak en na het in 2001 in Gent gehouden Krijgskunst Gala ziet Filip een ‘nieuwe wereld voor hem open gaan. In 2001 maakt hij een korte periode kennis met Kung Fu Shaolin onder leiding van Sifu Walter Toch.

Aikido komt een klein jaar later op zijn pad. Hij vindt zichzelf een laatbloeier, vele Aikidoka zijn reeds vroeger met aikido gestart, maar hij zet bewust de stap om op 36 jarige leeftijd te starten met Aikido en zich volledig toe te wijden aan de deze Japanse krijgskunst. Via de club Aikikai Gent van Jo Sedeyn zet hij zijn eerste stappen binnen Aikido en vindt hij de spirit om zich steeds meer te verdiepen en te ontwikkelen in Aikido.

Filip geniet van enkele kleinere stages onder leiding van oa. Ulrich D’Haese en Peter Van Marcke. In 2005 maakt Filip kennis met Gaetan Francken en wordt lid van Aiki Libre waar hij verder uitgroeit en de kuy graden van eerst tot zesde doorloopt alsook in 2011 Shodan bij Aikikai Libre.
Filip zou Filip niet zijn om tijdens deze periode blijvend deel te nemen aan stages binnen en buiten de club en op deze wijze kennis te maken met andere Aikidoka en met de VAV organisatie, lid van de Aikikai Foundation Japan.

De deelname aan de stage in Almere in 2009 was voor Filip een mooi moment in zijn Aikido-beleving, niet te vergeten met de aanwezigheid van oa. Doshu Moriteru Ueshiba, Waka-sensei Mitsuteru Ueshiba, Sugano Shihan (+), Christian Tissier Shihan.
Verder neemt Filip deel aan stages van Nobuyoshi Tamura Shihan (+), Sugano Shihan (+), Yoshimitsu Yamada Shihan en andere VAV stages.
Steeds meer groeit het verlangen na het behalen van de Shodan Aiki Libre, deel uit te maken van Aikido verbonden aan de Aikikai Foundation Japan.
Op zoek naar verbinding met Aikido en Japan is Filip blij en dankbaar na een lange zoektocht in de voorgaande jaren lid te kunnen zijn van Tenchi no Dojo onder leiding van Alain Dujardin en dit vanaf 2013.

In mei 2014 behaalt Filip de graad Shodan Aikikai. Alain begeleidt Filip verder in het behalen van volgende graad met een zeer kundige technische bekwaamheid. Aikido blijft verder de uitdaging tot ontwikkeling en groei, volgen van stages oa. Zomerstage in Roquebrune stage Tissier Shihan in 2014.
Ook niet te vergeten Wim van Gils die Filip als gemeende vriend een warm hart toedraagt, die het oa. mogelijk maakt voor Filip stages te volgen bij Tissier Shihan te Vincennes zoals Stage de Pacques.
Ontmoetingen zijn steeds vriendelijk en hartelijk, een blij weerzien voor beiden bij meerdere gelegenheden oa. Yudansa training, zomerstage te Spa Myamoto Sensei via AFA, franstalige associatie.
Verder zijn er ook stages die hij volgt verzorgd door Tony Smibert Shihan, Dany Leclerre Shihan. ea. niet te vergeten recente evenement Doshu 2016 te Brussel, in het kader van 150 jaar vriendschap België –Japan.

Een bijna ongrijpbare droom, na een blessure in 2015, is nu sedert oktober 2016 werkelijkheid geworden met de opstart van de eigen club: Aikido Misogi Merelbeke, een kleine club met beperkte tatami , maar de ‘spirit’ op de tatami is zoveel te meer. Dank zij de kunde van een vriend, die ons een mooi schilderij van O Sensei Morihei Ueshiba maakte kan er een kamiza worden opgesteld die de sfeer weergeeft die we willen bereiken om vanaf het begin: de dojo respectvol en ernstig aan te nemen en een mooie toekomst tegemoet te gaan, om in Merelbeke Aikido te brengen en aan anderen Aikido door te geven. De naam Misogi staat voor reiniging van lichaam en geest, geeft de persoon een ontspannen, geconcentreerd en compleet gevoel. In december 2016 slaagt Filip in tweede dan examen en behaalt de graad Nidan Aikikai.

In 2017 staan nieuwe uitdagingen op de agenda: oa. buitenlandse stage te Rome, te Nederland – Papendal Arnhem, te Dieppe en bovendien meermaals per jaar stage/lessen bij Sensei Tissier Shihan te Vincennes. Verder als bestuurslid binnen VAV verantwoordelijke voor jeugd- en dameswerking, alsook de deelname aan het Internationaal Kidsevent te Papendal binnen Belgian Aikikai samen met AFA.

De nieuwe uitdaging voor de werking van Misogi Dojo Merelbeke vanaf januari 2018 is de opstart van de kinder/jeugdwerking vanaf de leeftijd van 7 jaar.

Verder volgen meerdere stages ook in het buitenland oa. de paasstage te Vincennes, de zomerstage te Rocquebrune Sur Argens alsook op frequente basis trainingen te volgen te Vincennes bij CercleTissier onder leiding van Tissier Shihan.

Vanaf 2019 wordt een nieuwe federatie opgericht: Aikido Aikikai Federatie Vlaanderen: AAFV. Filip werkt hieraan mee en de club Misogi Dojo Merelbeke maakt deel uit van deze nieuwe federatie.