O Sensei

Morihei Ueshiba, geboren op 14 december 1883, Tanabe, Wakayama, Japan.
Overleden op 26 april 1969 (85 jaar oud)
Iwama, Ibaraki, Japan
Oorspronkelijke naam 植 芝 盛 平
Andere namen Moritaka Ueshiba (植 芝 守 高), Tsunemori (常 盛)
Kisshomaru Ueshiba
Morihei Ueshiba (植 芝 盛 平 Ueshiba Morihei, 14 december 1883 – 26 april 1969) was een krijgskunstenaar en oprichter van de Japanse krijgskunst van aikido. Hij wordt vaak “de stichter” Kaiso (開 祖) of Ōsensei (大 先生 / 翁先生), “Geweldige Leraar” genoemd.
Als zoon van een landeigenaar uit Tanabe bestudeerde Ueshiba een aantal krijgskunsten in zijn jeugd en diende hij tijdens de Russisch-Japanse oorlog in het Japanse leger. Nadat hij in 1907 werd ontslagen, verhuisde hij naar Hokkaidō als het hoofd van een pionierskolonie; hier ontmoette hij en studeerde hij bij Takeda Sōkaku, de grondlegger van Daitō-ryū Aiki-jūjutsu. Bij het verlaten van Hokkaido in 1919 vervoegde Ueshiba de Ōmoto-kyō beweging, een Shinto-sekte, in Ayabe, waar hij diende als vechtsportinstructeur en zijn eerste dojo opende. Hij vergezelde het hoofd van de Ōmoto-kyō-groep, Onisaburo Deguchi, op een expeditie naar Mongolië in 1924, waar ze werden gevangengenomen door Chinese troepen en terugkeerden naar Japan. Het jaar erop, had hij een diepgaande spirituele ervaring, verklarend dat: “een gouden geest sprong op van de grond, versluierde mijn lichaam en veranderde mijn lichaam in een gouden.” Na deze ervaring leek zijn vechtsportvaardigheid aanzienlijk te zijn toegenomen.
Ueshiba verhuisde in 1926 naar Tokio, waar hij de Aikikai Hombu Dojo oprichtte. Inmiddels was hij relatief beroemd in vechtsportkringen, en onderwees hij aan deze dojo en anderen in Japan, ook in verschillende militaire academies. In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog was de Hombu-dojo tijdelijk gesloten, maar Ueshiba was op dit punt uit Tokio vertrokken en met pensioen gegaan naar Iwama en hij bleef trainen aan de dojo die hij daar had opgezet. Vanaf het einde van de oorlog tot de jaren zestig werkte hij aan de promotie van aikido in Japan en daarbuiten. Hij stierf aan leverkanker in 1969.
Na Ueshiba’s dood werd aikido nog steeds door zijn studenten afgekondigd (van wie velen op zichzelf al bejubelde krijgskunstenaars werden). Het wordt nu de werel rond beoefend