Seigo Yamaguchi

9de dan

Seigo Yamaguchi

Seigo Yamaguchi was één van de belangrijkste en eerste generatie aikido instructeurs in het naoorlogse tijdperk. Hij doceerde aan de Aikikai Hombu Dojo in Tokio gedurende enkele tientallen jaren tot de rangorde van 9de Dan graad.
Seigo Yamaguchi werd geboren in 1924 in Fukuoka , Kyushu waar hij opgroeide en zijn basis kreeg.
Op 19 jarige leeftijd ging hij als student naar de keizerlijke marine. Na de Tweede Wereldoorlog keerde Yamaguchi Sensei terug naar zijn geboorteland Fukuoka en hervatte zijn studie. In 1949 behaalde hij zijn examen waarmee hij in aanmerking kwam voor indiensttreding bij de overheid.
Uiteindelijk besloot hij zijn opleiding in Europa verder te ontwikkelen en ging hij de traditionele Japanse cultuur bestuderen. Dit leidde bij hem tot onderzoek van de Macrobiotische leer van Nyoichi Sakurazawa, in het westen bekend als George Ohsawa.
Door zijn connnectie met Ohsawa ontving Yamaguchi Sensei in 1950 een introductie tot Aikido oprichter Morihei Ueshiba. Gefascineerd door O Sensei’s aikido verdiepte de 26 jarige Yamaguchi zich in de praktijk van de weinig bekende kunst en toonde al snel zijn aanzienlijke aanleg.
Na een aantal jaren aikidotraining , werd hij vaste staf- instructeur aan de Aikikai Hombu Dojo en vervulde de eerste jaren een verspreiding van de weinig bekende kunst Aikido in Japan .
In 1958 werd Yamaguchi Sensei naar Birma gestuurd , het huidige Myanmar, op een culturele missie gaf hij aikido aan het nationaal leger gedurende 2 jaar . Bij zijn terugkeer naar Japan in 1961 hervatte hij zijn rol als instructeur in Aikido.
Tijdens de jaren zestigen zeventig begon de unieke stijl van Yamaguchi Sensei de aandacht te trekken van buitenlandse aikidoka die naar Japan kwamen om te trainen.
Vanaf 1977 begon Yamaguchi regelmatig met het houden van seminars in het buitenland . Hij ging door tot 1995 en bezocht jaarlijks talrijke Europese landen , met name Frankrijk , op uitnodiging van zijn student Christian Tissier. Hij gaf ook seminars in de VS, Canada , Argentinië en Uruguay.
Naast zijn onderwijsactiviteiten aan de Aikikai Hombu Dojo, geeft Yamaguchi sensei regelmatig les aan verschillende universiteiten en locaties in Tokyo. Zijn Zoshukan Dojo in Shibuya , waar studenten alleen op uitnodiging werden toegelaten , was het centrum voor zijn persoonlijk aikido – onderzoek. Yamaguchi Sensei stierf op 24 januari 1996 in Tokio nadat hij meer dan 45 jaar actief was in aikido.