Wat is Aikido?

Aikido is een universele discipline die op elke leeftijd kan worden beoefend. Op de tatami/ matten zijn alle beoefenaars gelijk en dragen ze dezelfde outfit. Alleen de jarenlange ervaring onderscheidt hen. Deze discipline is gebaseerd op plaatsing, beweging, heupen commitment, flexibiliteit en beschikbaarheid. Aikido is een krijgsdiscipline aangepast aan alle doelgroepen. Het is een relatief jonge Japanse vechtsport, in de 20e eeuw door Morihei Ueshiba (1883-1969) ontwikkeld vanuit diverse andere krijgskunsten. Aikido kenmerkt zich door haar ronde en dynamische bewegingen en het dragen van Hakama’s.

Aikido is een Japanse vechtsport waarbij je de kracht van de tegenstander gebruikt. Bij Aikido hebben we een open houding en proberen we een mogelijk conflict altijd te vermijden. Indien een aanval onvermijdbaar is proberen we de niet agressieve ‘mindset’ vast te houden om de tegenstander te overmeesteren met een worp en/of klem.

‘Ai’ in het woord Aikido is Japans voor harmonie en dit staat centraal in iedere training. Door de harmonieuze basis van Aikido kent ze geen competitie-element. Op deze manier kan iedereen op zijn eigen niveau aan een les deelnemen, zowel mannen als vrouwen, maar ook kinderen zijn welkom.

Bij Aikido ben je naast lekker aan het trainen ook veel mentaal bezig, wat een extra dimensie geeft aan elke training.

AIKIDO EN VOLWASSENEN

Er is geen leeftijd om te beginnen: het doel is om in een vriendelijke en constructieve sfeer een traditionele en moderne krijgskunst te ontdekken in zijn evolutie. Aikido vereist niet veel materiaal. Om te beginnen zul je eenvoudig een redelijk resistente kimono (keikogi) nodig hebben. Na een paar jaar oefenen, zal je leraar je aanraden om de hakama (zwarte samurai-broek) te dragen.

AIKIDO EN KINDEREN

Het kind kan oefenen van 6-7 jaar oud. Sommige clubs bieden zelfs sessies aan voor jongere kinderen. Aarzel niet om uw club te vragen voor een vrijblijvende testsessie om uit te zoeken of Aikido iets voor uw kind. De leraren van onze aangesloten clubs verwelkomen u graag. Aikido helpt om het gevoel van eigenwaarde te verbeteren en een betere plek in de samenleving te vinden. Plezier en uitwisselingen zijn aspiraties die worden doorgegeven in onze aangesloten clubs.
Hebben we je overtuigd? Maak een afspraak bij een van onze aangesloten clubs.

Wil je uw club bij onze federatie inschrijven druk dan hier.